2009-10-27 10:55:28• hírek • Ferenczi Noémi

Nem kell az új fajta útlevél

Egy hete avatták fel Szatmár megyében is a biometrikus útlevelek kibocsátására alkalmas rendszert. A 159 igénylőből csupán 39-en kérték az új fajta útlevelet.

A biometrikus, a régi típusú okmánynál jóval biztonságosabb útlevél legnagyobb hátránya, hogy a kibocsátásoz szükséges okmányok leadásától számított harminc napon belül veheti csak kézbe tulajdonosa. Akinek sürgős az okmány megszerzése kérheti a régi fajta útlevél ideiglenes változatát, mely két nap alatt elkészül, viszont csupán egy évig érvényes. Ezen kívül néhány országban nem nyer bebocsátást annak tulajdonosa, így mindenképp biometrikus útlevelet kell kiváltania. A biometrikus útleveleket a fővárosban állítják ki, ezért telik harminc napba, hogy elkészüljenek.

Aki ideiglenes útlevelet kér az új fajta útlevél elkészültéig, mindkét illetéket ki kell fizesse. A régi útlevélért körülbelül 200 lej illetéket kellett fizetni, az új fajta okmány ennél jóval többe kerül, ugyanis 234 lejes kibocsátási díjat valamint 32 lejes konzuli illetéket kell kifizetni érte.

Az új rendszer bevezetése óta összesen 159-en kérelmezték az útlevél kibocsátását, ebből 120-an ideiglenes útlevelet, míg 39-en biometrikus útlevelet igényeltek. A 120 ideiglenes útlevelet igénylő közül 5-en az új fajta okmány kibocsátását is kérelmezték. Ezek a személyek, amikor kézhez kapják a biometrikus útleveleket, vissza kell adniuk a hatóságoknak az ideiglenes okmányokat.


Az új fajta útlevél ötven biztonsági jellel van ellátva
Az új fajta útlevél ötven biztonsági elemmel van ellátva


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: